Home / Príbehy podnikateľov / Natália a jej Česká hospoda

Natália a jej Česká hospoda

Ceska hospodaKedy si začala podnikať?

V septembri to budú 2 roky. Mala som necelých 25 rokov, keď som začala.

 

Čo ťa viedlo k podnikaniu resp. prečo si začínala?

Ani neviem…veľmi veľa podnetov. Chcela som sa osamostatniť, skúsiť niečo nové, zistiť ako to v tom biznise chodí, chcela som realizovať svoje nápady a ako prevádzkarka som pracovala dosť veľa hodín.

A keď mi prišla ponuka, tak som si povedala, že nebudem robiť na niekoho iného, keď môžem mať niečo vlastné. A priznám sa…samozrejme aj vidina peňazí.

 

Aké boli najväčšie prekážky na začiatku tvojho podnikania?

Nevedomosť komplikovanej byrokracie a myslím si, že asi aj môj vek. Mala som 24, ,,veľké oči“ a naivné predstavy, že to zmaknem ľavou zadnou. Potom to prišlo..daňový úrad,živnostenský úrad, colníci, hygiena, sociálna poisťovňa, zdravotná poisťovňa. A každý úradník mal ku mne iný prístup. Niektorí boli milí a niektorí nie. Vôbec neboli ochotní mi nejako poradiť alebo nebodaj pomôcť. Mala som pocit, že som zlodej a podvodník, a nie podnikateľ.

A aj nejednotnosť znalosti zákonov úradnikov. Jeden povie tak, druhý inak. Neviem o ničom, kde by bol napísaný presný postup pre začínajúcich podnikateľov, čo všetko potrebujete, jednotlivé úkony. Komplikované zákony a vyhlášky, hlavne čo sa hygieny týka.

Vajíčka v samostatnej chladničke a zvlášť vyhradená miestnosť na rozbíjanie vajec?? Plocha, kde sa spracúvava mäso sa nesmie križovať s plochou kde sa spracúvava zelenina lebo sa zelenina kontaminuje, to znamená že ak máte vedľa seba v jednom rade plochu na zeleninu, plochu na mäso a sporák, takto to byť nemôže, pretože ak so zeleninou budete manipulovať ponad plochu na spracovanie mäsa, tak sa kontaminuje?

Chválabohu mám vo firme skúseného spoločníka, ktorý mi do ničoho nekecá, ale keď treba, tak poradí.

Ale aj tak väčšinu neočakávaných situácií som musela zvládnuť sama. Prvý rok je najzložitejší kým sa zorientujete. Mne sa začalo dariť strašne super, čiže moje už aj tak ,,veľké oči“ sa ešte zväčšili a po 7 mesiacoch prišiel zlom a tržby akosi začali klesať, nezvládala som platiť faktúry, mzdy a odvody načas, do toho prišiel nedoplatok za plyn a elektrinu a bola som hotová  behom jedného mesiaca.

Čiže určite odporúčam byť opatrný počas prvého roka, hlavne ak máte zamestnancov, pretože aj tí Vám to môžu pekne skomplikovať. A asi je lepšie začať v malom a postupne pridávať.

 

Hamburger ceska hospodaS čím podnikáš?

Podnikám v gastre. Mám reštauráciu Česká Hospoda.

 

Od času, keď si sa začala venovať Českej hospode, tak návštevnosť z môjho pohľadu podstatne stúpla, pozdvihla si ju, otvorila odlišnú, ale o to krajšiu letnú záhradu, a v podniku to opäť žije, piatky si treba rezervovať stôl, atď.

Čomu myslíš, že vďačíš za tento úspech?

Česká hospoda je v povedomí ľudí, či už je to v dobrom alebo v zlom, ale poznajú ju. Stačilo sa začať o to starať a ľudia, ktorí to tam mali radi sa vrátili a priniesli aj nových zákazníkov.

Ceska hospoda letna terasaNo hlavne to bude asi jedlom a kvalitou piva. Rada varím a ešte radšej jem. Všetko robíme domáce, mením jedálny lístok, vymýšľam nové jedlá. Zmenila som pivo, teraz čapujeme Bernard, každý večer sa premývajú trubky vodou a každé 2 týždne sa čistia chemicky.

Snažím sa, aby bolo vždy dostatok tovaru, aj keď sa sem-tam stane, že niekedy niečo vypadne, ale tomu sa občas nedá predísť. A tiež tlačím na personál, aby sa správali milo ku hosťom a udržiavali čistotu.

Čo sa týka záhrady…tá je krásna sama o sebe. Stačilo pár lacných maličkostí. Ak treba šetriť, človek sa vie neuveriteľne vynájsť.

Do starých hrncov od susediek som vysadila kvety, povešala to na plot a rozhádzala po celej záhrade a z Aliexpressu som objednala svetielka so solárnym panelom na stromy za menej ako 1/3 ceny ako sa dajú kúpiť u nás. Zo zaváraninových fliaš zo skladu sme urobili lampášiky na stromy a stoly a za drobné atmoška ako sa patrí.

A samozrejme aj grilujeme 🙂

 

Koľko peňazí treba mať na rozbeh reštaurácie, ak si niekto zmyslí, že by chcel mať vlastnú reštauráciu?

Tak okolo tých 40-80 000€ plus rezerva kým sa podnik rozbehne. O cene veľmi rozhoduje či je to kúpená hotová prevádzka alebo nanovo vybudovaný podnik. Taktiež na prevádzke by ste mali mať všetko z certifikovaných predajní a to je dosť drahé. Napr. taká obyčajná kuchynská váha stojí od 100€ a viac, pričom z obchodu ju viete kúpiť za 15 až 20€. Ale ešteže existuje aj bazos.sk a podobné stránky.

 

Sleduješ svoju konkurenciu?

Nemyslím si, že to nejak sledujem. Keď sa dopočujem, že sa otvoril nový podnik, idem sa tam pozrieť, prejdem si jedálny lístok, poprípade si pozriem spôsob servírovania, niečo ochutnám a spravím si o tom nejakú mienku. Pred tým som tieto veci, ani nie že sledovala, ale skôr som to zbytočne prežívala, že prečo sa inému podniku darí lepšie ako mne a podobné blbosti.

Radšej budem venovať energiu vlastnému podniku  ako sa deptať, že niekde chodí viac ľudí a majú nátresk každý večer. Keď sa človek sústredí sám na seba a nie na porovnávanie sa so svojím okolím, vie dosiahnuť viac, pretože predíde zbytočnej závisti a plytvaniu energie.

 

Ako sa vzdelávaš v oblasti podnikania? Knihy, komunikácia so zákazníkmi/biznis partnermi, školenia, …?

Čítala som zopár múdrych kníh, napr. Fialova krava, Podnikateľský mýtus, mám doma Bohatý otec, chudobný otec ( zatiaľ neprečítané). Pri tých knihách som si uvedomila niektoré veci, že kde asi robím chyby, ale všetkého veľa škodí a aj tie knihy sú občas viac frustrujúce ako motivačné.

Prídu mi, že celá myšlienka sa neustále opakuje dookola. Všade úžasne bohatí podnikatelia, musíte mať nápad a ísť za tým, byť kreatívni, húževnatí, dbať na maličkosti, rozdeliť si prácu a bla bla. Lenže realita je úplne iná a každý biznis ma svoje špecifiká a komplikované situácie.

Ak Vás neodradí prvý pád, tak pri druhom podnikaní si dáte väčší pozor a to je asi základ podnikania.. Mať na to nervy a odvahu. Čo sa týka školení, nebola som na žiadnom ale chystám sa na nejaké ohľadne marketingu.

 

Obľúbená kniha alebo podnikateľská osobnosť?

Nemám žiadnu obľúbenú knihu a ani podnikateľskú osobnosť. Asi to nie je najlepšia podnikateľská literatúra ale kedysi som čítala knihy o zen-budhizme. Snažím sa skôr využívať to, čo tam písali. A to je zachovať si jasnú myseľ a sústrediť sa na aktuálnu situáciu alebo problém. Keď nepodlieham emóciám a nejakej panike, vyriešim toho viac. Ale kedže som žena, tak nie stále mi to tak pekne ide, ako to opisujem.

 

Ceska hospoda - udene kolenoPlánuješ nejaké novinky do budúcna, resp. nejaké nové podnikanie?

Teraz mám plnú hlavu, čo všetko treba zlepšiť v Českej. Rada by som skúsila podnikať aj v niečom inom, aj keď zatiaľ ešte nemám nejakú úplne konkrétnu predstavu. Sem-tam mi niečo napadne, ale to sú len také rojkovské sny, že sa stane zo mňa Richard Branson, vďaka nejakej zázračnej myšlienke.

 

Aká reklama sa ti najviac osvedčila?

Povedala by som, že FB a ešte aj restauracie.sme.sk. Objednala som si aj PR článok v novinách, no nepomohol veľmi, zľavové portály mi doniesli jednorázových hostí, ktorí prišli, zjedli, odišli a už sa nevrátili, alebo si to objednali naši štamgasti.

 

Využívaš na podnikanie aj sociálne siete?

Áno – FB.

 

Čo je tvoj cieľ v podnikaní resp. čo by si chcela dosiahnuť v nejakom časovom horizonte?

Mojím cieľom je kompletne zrenovovať Českú od základov. Mám už nejakú víziu akoby to malo celé vyzerať, dúfam, že sa mi to podarí zrealizovať do 3 rokov.

Čo sa týka nejakých veľkolepých plánov, asi sklamem čitateľov ale nemám. Neviem čím to je, ale mne asi v živote žiaden plán nevyšiel.

Aj k Českej som sa dostala ako slepé kura k zrnu. Skončila som v jednej reštaurácií a zaprisahala som sa, že v živote nikdy nebudem robiť v gastre. Po mesiaci bez práce som sa zaujímala o dočasnú prácu prevádzkarky v jednej pivárni, kde mi povedali, že momentálne nemajú záujem tak som nastúpila za 1,80€/hod. do jednej kaviarne ako čašníčka, kde som stretla  môjho terajšieho spoločníka vo firme. Prišiel tam na kávu aj s manželkou. A bol to majiteľ tej pivárne, kde mi povedali, že nikoho nehľadajú.

 

Ako vyzerá tvoj pracovný deň?

Otvárame až o 16.00 takže fungujem presne naopak. Doobeda spím, pozriem si telku, objednám tovar, popratám, navarím.

Okolo 13.-14.00 idem z domu na nákup, vybavím si, čo mi treba, o 15-tej som v práci pomôžem kúsok s poprataním prevádzky, keď mi niečo zabudnú napísať, zbehnem ešte do obchodu a večer robím za barom.

Domov chodím medzi 21.00 až 02.00 závisí koľko máme ľudí. Ak máme menej ľudí idem domov skôr.

Ja som dosť lajdák a všetko si nechávam na poslednú chvíľu hlavne, čo sa papierov týka, takže sú dni kedy len donesiem tovar a idem domov robiť a som na telefóne. Inokedy keď je menej ľudí, tak idem do mesta na kávu, ale stále som blízko, aby som vedela dobehnúť, keby mi volali, že potrebujú pomôcť. Podnikanie má svoje plusy aj mínusy.

 

Čo je najväčší problém v reštauračnom biznise podľa teba?

Ceska hospoda Bernard

1. Ja si myslím, že celkovo máme ťažšie podmienky, čo sa podnikania týka.

Ale asi najväčší problém je  kúpyschopnosť Slovákov. Veľmi cítiť rozdiel v tržbách pred a po výplatách.

2. Personál…nekonečný bludný kruh. Stáva sa, že najväčšie problémy Vám spôsobí urazený bývalý zamestnanec.

3. Legislatíva – absolútne nepodporuje  zamestnávateľa, nehovoriac o večne hroziacich pokutách, za totálne hlúposti. Keď som bola na školení na hygiene, tak ešte aj malú ranku na ruke opisovali ako biologickú zbraň, ktorou môžete zabiť človeka, pretože je to ohnisko neviem akej baktérie. Netvrdím, že je to chyba hygieničiek ale legislatívy, ktorá im to káže takto to prezentovať.

Na podnikanie v gastre treba naozaj pevné nervy alebo veľa peňazí, aby ste splnili všetky podmienky a mali pokoj.

 

Je ťažké nájsť si dobrých zamestnancov?

Českú mám 2 roky a mám stabilnú 1 čašníčku a 2 brigádnikov. Neustále sa to mení, najväčší problém je asi s kuchármi. Ťažko sa hľadá dobrý, zodpovedný kuchár. A ten, ktorý vie variť a vie kúsok nejaký jazyk, odíde do zahraničia, kde zarobí 4x viac. Taktiež  je problém aj alkohol v práci.

Mala som pár zamestnancov, ktorých som musela kvôli tomu prepustiť. Istá hladina sa dá tolerovať, ale nie keď niekto nevie stáť na nohách alebo Vám po zmene zdemoluje stôl.

Tých, čo u mňa ostanú a som s nimi spokojná, sa snažím pozitívne motivovať a dávam im aj finančné odmeny.

 

Čo by si odkázala naším čitateľom – mladým podnikateľom?

Každé podnikanie má svoje plusy aj mínusy, ale pokiaľ si veríte, že to zvládnete, treba to skúsiť. Začiatky nie sú ľahké a občas to podnikanie nevýjde. Ale túto skúsenosť a vedomosti Vám nikto nikdy nezoberie a môže sa z Vás stať neoceniteľný zamestnanec, ktorého žiaden zamestnávateľ nebude chcieť pustiť alebo úspešný podnikateľ na druhý pokus.

Bonus pre našich čitateľov: ak sa zastavíte v Českej hospode v Košiciach a poviete heslo „mladipodnikatelia.sk“ pred platením, dostanete 5% zľavu z účtu 😉

 

Ak sa Vám tento článok páčil, tak mu dajte Páči sa mi, alebo ho Zdieľajte ďalej. Ak neviete kam do mesta, určite zájdite do Českej hospody, osobne Vám určite odporúčam ochutnať ich Hambáč (patrí medzi moje top v Košiciach) a k tomu samozrejme dobré pivko 🙂

 

 

Ak máte nejaké otázky na Naty a jej Českú hospodu, kľudne ich píšte do komentárov pod článkom.

 

Prečítajte si aj náš predchádzajúci podnikateľský príbeh.

Check Also

6 najlepsich eshopovych platform na prenajom

6+ najlepších eshopov na prenájom

Eshop na prenájom je najčastejšia voľba začínajúcich eshopárov. Určite odporúčame začínať svoj prvý eshop na …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *