Home / Začíname podnikať / Ako si vybrať vhodnú váhu do gastro prevádzky?

Ako si vybrať vhodnú váhu do gastro prevádzky?

Výber vhodnej váhy do vašej gastro prevádzky môže byť náročný proces, najmä pre niekoho, ktorý si vyberá váhu prvýkrát. Pri jej výbere je potrebné zohľadniť najmä technické a legislatívne požiadavky.

Poďme si teda v jednoduchosti vysvetliť, aké kritériá zohľadniť pri výbere správnej váhy do vašej gastro prevádzky.

#1: Všímajte si stupeň krytia IP

Pri vážení v kuchyni je váha vystavovaná vysokej vlhkosti, ktorá vzniká pri varení a príprave surovín, a taktiež rôznym nečistotám, ako je napr. múka. Z tohto dôvodu sa vyžaduje čo najvyššia ochrana proti vniknutiu vlhkosti a prachu, tzv. IP- krytie. Čím je číslo za písmenami IP väčšie, tým je väčšia odolnosť váhy proti vode a prachu.

Váhy bez vhodného IP krytia vo vlhkom prostredí „dožijú“ veľmi rýchlo bez ohľadu od  ceny a značky.

Ideálne je použitie váhy s najvyšším krytím IP 69K, ktoré spĺňa napr. váha CAS FW-500.

V kuchyni sa odporúča použitie váhy s minimálnym krytím aspoň IP 54, ktoré spĺňa napr. váha CAS SW-2.

 

 

#2: Maximálna váživosť ako prevencia proti poškodeniu váhy

Aké ťažké budú suroviny, ktoré budete vážiť? Akú maximálnu váživosť váhy potrebujete?

Maximálna váživosť je maximálna hodnota, ktorú je váha schopná zobraziť na displeji.
Odporúčame vyberať váhu s dostatočnou rezervou váživosti, nakoľko preťaženie váhy môže znamenať jej poškodenie.

Pri vážení v kuchyni a pri príprave a podávaní jedál zväčša s veľkou rezervou postačuje použitie váh s maximálnou váživosťou do 15 kg. Pre váženie ťažších surovín sú určené váhy s váživosťou do 30 kg. Pri väčších hmotnostiach predmetov zväčša rastú aj ich rozmery, preto sa odporúča použitie prídavných misiek.

Pre váženie menších predmetov z dôvodu vyššej presnosti je vhodné použiť váhy s max. váživosťou do 3 až 6 kg.

Pre kontrolu hmotnosti prijímaných surovín umiestnených v prepravných bedničkách je nutné použiť váhu s max. váživosťou aspoň 60 kg.

Pre prijem surovín na paletách je nutné potrebné použitie plošinových váh.

 

 

#3: Metrologické overenie

Viete, či potrebujete v kuchyni metrologicky overenú (ciachovanú) váhu? Alebo vám stačí váha bez metrologického overenia (neciachovaná)?

Podľa § 8 zákona o metrológii, ak meranie (v tomto prípade váženie) súvisí s platbami, ochranou zdravia, bezpečnosťou, majetkom, životným prostredím, alebo inou oblasťou, kde môže vzniknúť konflikt záujmov, ste povinní používať overené meradlo, teda v tomto prípade ciachované váhy.
Keďže príprava jedál súvisí s platbou aj so zdravím, vyžadujú sa v kuchyni metrologicky overené váhy.

 

#4: Cena váhy

Rozdiel medzi kvalitnou a menej kvalitnou váhou je už dnes len pár eur, ktoré sa rozhodne odporúča investovať.

Určite je vhodné uprednostniť známych výrobcov váh ako sú CAS, T-scale či Cely pred „no name“ výrobcami. Pri nich je totiž riziko, že budú bez metrologického overenia a bez schválenia pre použitie na Slovenskom trhu a v prípade problémov nebudú dostupné náhradné diely.

Ak sa neviete zorientovať, nechajte si radšej poradiť. Predídete tak zbytočným problémom s často neuznanou reklamáciou.

Check Also

Výsledky prieskumu: Aké formy platby preferujú zákazníci v eshope?

Nejeden podnikavec, či majiteľ eshopu by rád tiež vedel, aké platby sú populárne v iných eshopoch …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *